Parodontologie

Parodontologie

Boala paradontala care ne poate afecta pe toti 

Boala paradontala este o afectiune care ne poate afecta pe toti, indiferent de varsta. Ete o boala care se instaleaza progresiv, simptomele fiind aproape inexistente la debutul acesteia si de aceea este necesara efectuarea unui control de specialitate pentru a putea fi identificata cat mai repede si a fi realizat un tratament corespunzatoar astfel incat sa poata fi evitate eventuale complicatii sau, in cel mai rau caz, pierderea prematura a dintilor.

Boala paradontala poate actiona indiferent de varsta, iar primul stadiu al acesteia este gingivita, o afectiune foarte comuna pe care multe persoane nu o iau in serios, cu toate ca ar trebui. Acesta se manifesta cel mai des prin sangerarea usoara de la nivelul gingiilor, insa in anumite cazuri este posibil ca simptomele sa apara mult mai traziu. Placa bacteriana alcatuita zilnic la nivelul dintilor trebuie indepartata prin periaj, in caz contrar aceasta se intareste si se transforma in tartru. Acesta din urma nu mai poate fi indepartat decat printr-o procedura efectuata in cabinetul stomatologic, numita detartraj. Tartrul se poate forma sub gingii care devin tot mai sensibile si pot sangera, iar de la gingivita pana la paradontoza mai este doar un singur pas.

Cum poate fi tratata boala parodontala?

Este nevoie de un tratament extrem de complex care presupune rabdare, foarte multa atentie si, bineinteles, experienta. Tratamentul include cativa pasi, incepand de la indepartarea factorilor cauzali si eliminarea tesuturilor care sunt infectate pentru ca boala sa nu se extinda. Cu toate ca parodontoza nu poate fi tratata propriu zis, se poate stopa actionarea acesteia si exista si solutii moderne care sa vina in sprijinul pacientilor precum regenerarea tisulara ghidata, care presupune ca osul va fi protejat de actiunea bacteriilor, iar gingia va putea astfel sa se regenereze.

Tratamentul nechirurgical – cel mai la indemana

Detartrajul se efectueaza subgingival, astfel ca atinge puncte care pentru periuta de dinti conventionala sunt inaccesibile, iar indepartarea completa a placii bacteriene si tartrului devine o sarcina mult mai simpla. Acesta poate fi chiar primul pas in gestionarea parodontozei, actiunea sa putand fi stopata pe aceasta cale. Igiena riguroasa se dovedeste a fi o adevarata necesitate pentru a tine la distanta afectiuni serioase precum pardontoza, insa pe termen lung este singura metoda care ne asigura o dantura sanatoasa.

Procedura care necesita timp si rabdare

Aceasta este o procedura destul de complexa, care necesita foarte multa atentie si rabdare atat din partea pacientului, cat si din partea medicului. Pe parcursul tratamentului, cei doi trebuie sa comunice constant, pacientii fiind obligati sa respecte toate indrumarile medicilor. Uneori pot aparea restrictii cu privire la diferite alimente si bauturi. Cu sprijinul unei echipe cu experienta orice afectiune serioasa la nivelul cavitatii orale se poate tine in frau!

De ce Dental Medical

3 cabinete de ultima generatie Planmeca

Personal specializat pe etape de tratament

Centru de radiologie digitala Planmeca